A VTS-ről

Hírek

26.01.2016

PRÉMIUM hővisszanyerő rendszerek a VTS kínálatában

Az energiatakarékosság és környezettudatosság területén az új globális trend az energia hatékonyságot helyezi előtérbe. Az energia hatékonyság biztosításának egyik módszere, a mechnaikus szellőztető, valamint légkondicionáló rendszerek használata, hővisszanyerő rendszerrel kombinálva. A hővisszanyerő rendszerek használata - a tiszta ekológiai hatásain túl - a szellőztető vagy légkondicionáló rendszer működési költségeinek csökkentését is biztosítja a felhasználó számára.

A nagyobb hővisszanyerési hatékonyság, általában nagyobb beruházási költséget és a megnövekedett légkezelő berendezés méretek miatt, nagyobb telepítési területet jelent.

Minthogy magas beruházási költség szükséges az alacsony működési költség biztosításához, a telepítést végző cégek és a gyártók a beruházó felé igyekeznek magas hatékonyságot kínálni alacsony költségek mellett. A hővisszanyerés hatákonyságát a technikai adatlapok százalékos értékben adják meg.

Ez az a pont, ahol a hővisszanyerő rendszerek gyártói és a beruházó cég mérnökei eltérő megközelítést alkalmaznak a hővisszanyerési hatékonyság meghatározására.

A hatékonyság számolható teljes, szenzibilis, száraz vagy látens hőként. Mindegyik érték meghatározható a befújt és az elszívott levegőre vonatkoztatva. Egy rendszer hatékonysága nagy mértékben függ a hőcserélőbe belépő és onnan kilépő levegő paramétereitől, a helységbe befújt és onnan elszívott levegő arányától, valamint a hőcserélőn keresztül haladó légáram mennyiségétől.

Amint az látható, jelentős mennyiségű paraméter áll rendelkezésre, amellyel az energia hatékonyság százalékos értéke befolyásolható. Éppen ezért az Európai Bizottság 2014. július 7-i, 1253/2014/EU rendelete, a 2009/125/EC európai parlamenti és tanácsi irányelvek, tekintettel az ErP 2016.–Ecodesign 2016. követelményekre,a szellőztetőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról, meghatározza a hővisszanyerési hatékonyság formuláját és követelményeit. A formula megfelel az Európai ipari EN 13053 és EN 308 sztenderdeknek. A formula csak a száraz hővisszanyerés számítására alkalmazható, konstans 20°K különbséggel a kültéri és beltéri levegő hőmérsékletek között, valamint azonos befúvási és elszívási levegő arányt feltételezve. Ezek mellett meghatározza a hővisszanyerési hatákonyság minimum értékeit is. Ennek értelmében 2016. január 1-től a hatákonyság minimális értéke 63% kell legyen a forgódobos hővisszanyerők esetén és 67% minden egyéb rendszernél (a keverőkamra nem minősül hővisszanyerő rendszernek).

A VTS, hogy elősegítse az Ecodesign 2016. követelményeknek megfelelő berendezés kiválasztását, a prémium opcióval rendelkező keresztáramú hővisszanyerők alkalmazását javasolja. A PRÉMIUM opcióval rendelkező száraz hővisszanyerő rendszer hatékonysága közel 20%-al, illetve 40%-al magasabb a hagyományos rendszerek hatékonyságánál, amint az a következő ábrákon látható:

 

The dry recovery efficiency for VENTUS VS 10 – VS 180 air handling units are calculated in compliance with the COMMISSION REGULATION (EU) No. 1253/2014.

A VENTUS VS230 – VS650 légkezelő berendezések száraz hővisszanyerési hatákonyságának számítása az Európai Bizottság 1253/2014/EU rendeletével összhangban

 

Azt is meg kell jegyezni, hogy a rendszer légellenállása az átlagos kétszeresére nőtt, 1,6 és 1,8 m/s légsebesség mellett, valamint a berendezés tömege a hővisszanyerő és járulékos elemeinek tömegével nőtt.

A keresztáramú hőcserélők tömeg és méret összehasonlító táblázata.

A minimum hővisszanyerési hatákonyság mellett, az Európai Bizottság rendelete kötelezően előírja a kitérő légút (by-pass) használatát a hővisszanyerő rendszerekben. Ezért szerelt a VTS a VS10 - VS15 légkezelő berendezésekbe is by-pass ágat.

A nagyobb hővisszanyerési hatékonyság nagyobb berendezést kíván. Következésképpen a PRÉMIUM hővisszanyerő rendszerrel szerelt légkezelő berendezés a hagyományos berendezéseknél 366-730 mm-el hosszabb lesz, függően a légkezelő méretétől és konfigurációjától.

 

A PRÉMIUM hővisszanyerő bemutatásával, a VTS bevezeti az integrált keverőkamra fogalmát, amely a hővisszanyerő berendezés alap esetben kihasználatlan by-pass ágában foglal helyet.

1 – by-pass levegő zsalu

2 – a keresztáramú hővisszanyerőbe épített keverőkamra levegő zsaluja

A keresztáramú hővisszanyerőbe integrált keverőkamra alapjaiban változtatja meg a légkezelő berendezés megjelenését és konfigurációját. A keresztáramú hővisszanyerő berendezések és a keverőkamra hagyományos és PRÉMIUM kialakításának összehasonlítása az alábbi képeken látható.

A hűtési energia visszanyerése érdekében (nyári üzemmód), a hővisszanyerő gyárilag rendelkezik a keresztáramú hővisszanyerő fő ágának lezárására alkalmas zsaluzattal.

3 – a keresztáramú hővisszanyerő fő ágának lezárására alkalmas zsaluk.

Minthogy a keverőkamra a by-pass ágba került, a PRÉMIUM opcióval szerelt légkezelő berendezések rövidebbek, mint a hagyományos keresztáramú hővisszanyerő és keverőkamra kombóval gyártott berendezések. A különbség 366–720 mm, függöen a légkezelő méretétől.

A PRÉMIUM opciónak köszönhetően a VTS nem csak az EU követelményeinek felel meg, de egyben hatalmas lépést tett a VENTUS termékcsalád versenyképességének fejlesztésében.eShop Ask&Buy Service Hírek Newsletter Facebook YouTube LinkedIn