A VTS-ről

Hírek

08.04.2018

VENTUS Compact – új VTS légkezelő egységtípus

A VTS örömmel mutatja be az új, kompakt légkezelő egységét VENTUS Compact néven.

Az új terméktípus főbb (megkülönböztető) jellemzői:

 • Kompakt méretű szilárd szerkezet,

 • Magas hatásfokú hővisszanyerési rendszer,

 • Energiahatékony és csendes, IE4+ osztályú EC motorokkal szerelt,

 • Hosszú élettartam,

 • Mini-Pleat légszűrők,

 • Fejlett vezérlési rendszer, gyártó által előre telepítve és konfigurálva.

Az egység kétféle kivitelben kapható, mennyezetre függeszthető, vagy padlóra állítható változatban.

Enrgia-visszanyerés

Minden VENTUS Compact légkezelő egység megfelel a KE 1253 direktíva előírásainak, mely ECODESIGN néven ismert. A rendeletnek való megfelelősséghez – az alapelvárásokon túlmutató – akár 86 % (padlóra helyezhető típus) vagy akár 92 % (függesztett egység) hővisszanyerési hatásfokkal bír.


Hexagonális ellenáramú hővisszanyerő elem a függeszthető kivitelű egységeknél.

Forgódobos hővissznyerés a padlóra állítható típusoknálA függesztett egységek magas hatásfokú, ellenáramú, hexagonális hővisszanyerővel vannak felszerelve, a fagyvédelem érdekében by-pass ággal is ellátva. A rekuperátor téli és nyári hővisszanyerést is biztosít, mely hőt az elszívott levegő ad át a befújt levegőáramnak a hővisszanyerő egység belső falán keresztül anélkül, hogy visszakeveredés történne (tökéletes légelválasztás).

A padlóra állítható kompakt légkezelő változatnál nagy hatásfokú forgódobos hővisszanyerő elemeket használunk, melynek a forgatása EC motoros hajtással valósul meg. Ez a forgó kerék biztosítja a látens hővisszanyerést minden évszakban.

A forgódobos hővisszanyerő jelentősen növeli a befújt levegő minőségét télen az által, hogy átviszi a nedvességtartalmat, így megakadályozva a fűtési periódus alatt a levegő túlzott szárazságát. Légnedvesítéssel ellátott rendszereknél a forgódob alkalmazása jelentősen csökkentheti a nedvesítési költségeket. Saját automatikája megakadályozza a forgódob téli elfagyását és optimalizálja a hővisszanyerés hatékonyságát a hőcserélőn az átáramló levegő mérésével, valamint finoman szabályozza a forgási sebességet és összehangolja a rendszert. Hajtása EC motorral történik, melynek hatékonysága alapvetően állandó a fordulatszámbeállítástól függetlenül.

 

Az esetek többségében nem képződik kondenzátum a forgódob alatt, amely egy másik nagy előny, különösen kültéri alkalmazása esetében.EC motorok (IE4+)

A ventilátor egységeket nagy hatékonyságú EC motorokkal látták el a gyártók, melynek energiahatékonysági osztálya jelentősen meghaladja az IE4 motorhatékonysági osztály követelményeit.


Az EC motorok legnagyobb előnyei a következők:

 • Egyszerű vezérlés,

 • Nagy hatékonyságú villamosenergia-átalakítás mechanikai erőre,

 • Alapvetően állandó magas teljesítmény-hatékonyság széles fordulatszám-intervallumban,

 • Kis keretméretek,

 • Csendes működés.

Mini-pleat szűrők

Mini-Pleat technológia egy új megközelítés a szűrők tervezése és gyártása terén. Ez a változtatás a formatervezésben sokkal nagyobb szűrési felületet biztosít, mely nagyobb egyenértékű abszorbciót tesz lehetővé ugyanazon a felületen, mint a hagyományos panelszűrőknél. A szűrők ultra vékony, mikroszálas anyagból állnak, melyeket egy speciális kötőanyag borít. Ez a kialakítás biztosítja a légáramlás gondtalan lehetőségét, egyúttal a szűrők ellenállóságát, tartósságát is. A Mini-Pleat szűrőket olyan alkalmazásokra tervezték és olyan körülmények között tesztelték, ahol a szellőztető rendszerek közepes-, illetve magas fokozatú szűrést igényelnek, úgy mint: kórházak, egészségügyi intézmények, oktatási intézmények, mikroprocesszort gyártó üzemek és hasonlók. A Mini-Pleat szűrőt sokkal nagyobb tartósság jellemzi, mint a hagyományost.Az eszközök sztenderden a következő Mini-Pleat szűrőkkel vannak felszerelve:

 • befúvás oldalon - EU7 szűrési osztály

 • elszívás oldalon - EU5 szűrési osztály

  Opcionálisan hozzáadva EU9 szűrési fokozat is elérhető.

Integrált multifunkciós autimatika

A kompakt légkezelő berendezéseket már teljesen gyárilag előkábelezve szállítjuk, előre telepített és konfigurált vezérlési rendszerrel, a CCOL4-ben is elérhető alkalmazásoknak megfelelően.

Az egyetlen helyzet, amikor további tennivaló szükséges, azon vezérlő egységek telepítése esetén fordul elő, amikor további (külső) levegőkezelési funkciók szükségesek, mint légcsatornában történő hőmérséklet érzékelés, avagy külső (pl. szelep) mozgatók irányítása. A légoldali zsaluk nincsenek gyárilag felszerelve az egységre, amely lehetőséget ad az ügyfélnek arra, hogy megválaszthassa a legmegfelelőbb felszerelési helyet. További elemek hozzáadása esetén a zsalu akár az egység végére, lefelé is felszerelhető.

Az összes (betáp)kábel a már gyárilag a légkezelő falára telepített bekötődobozba csatlakoztatható.

A vezérlők ház belsejében történt elhelyezésével további helyet nyerünk, melyet hagyományos megoldásoknál el kellene különíteni (mint (betáplásás és kezelő részek).

 

A légkezelő berendezés alapvető vezérlési- és védelmi funkcióin túl a telepített vezérlés a továbbiakat is biztosítja:

 • Szűrő-elpiszkolódás folyamatos figyelése,

 • Az áramfelvétel mérése és a teljesítmény automatikus beállítása (ventilátorteljesítmény rendszerkövetelményekhez igazítása)

 • A ventilátor működési szintjének fenntartása, függetlenül a szűrő elpiszkolódásától és a by-pass ág zsalujának nyitottságától (CAV),

 • Dinamikus algoritmus jelzi előre az elfagyási állapotot, ezáltal kiterjesztve a hővisszanyerési tartomány működését alacsony hőmérsékletek esetén is,

 • A ventilátor munkapontjának aktuális szellőzési rendszerigényekhez történő igazítása,

 • BMS (épületfelügyeleti) rendszerekkel történő kommunikáció,

 • A légkezelő egység működésének vizuális megjelenítése internetes böngésző segítségével.Példák a VENTUS légkezelők automatika funkcióinak megjelenítésére:
Kompakt függeszthető légkezelő egységek

A függeszthető légkezelő berendezéseknek 5 mérettípusa van 250 m3/h és 3.300 m3/h légszállítás között.

A függeszthető légkezelő berendezések típusai


Légszállítási tartomány - kiegészítő funkciók alkalmazása esetén a minimális légszállítás emelése válhat szükségessé

 A kompakt blokk a következő elemekből áll:

 • Magas hatásfokú, ellenáramú hexagonális hővisszanyerés by-pass funkcióval, mely megvédi a hőcserélőt a fagyástól,

 • Energiatakarékos és csendes IE4+ osztályú EC motoros ventilátor-készlet,

 • Magas nedvszívó képességgel rendelkező Mini-Pleat légszűrők EU7 osztállyal a befúvó és EU5 osztállyal az elszívó oldalon,

 • Beépített, fejlett vezérlés teszi lehetővé az egység felügyeletét, védelmét és teljesítményének optimalizálását.

Az egység egy másik nagy előnye alacsony mivolta, mely által rugalmassá válik felszerelési lehetősége (helyválasztás).

A függeszthető egységek alapblokkja mellé további kiegészítő részegységek választhatók, úgy mint: EU9 osztályú szűrő, vizes és elektromos fűtőegység, vizes és direkt elpárologtatós hűtőkalorifer, hangcsillapító vagy akár üres elem.

A kompakt légkezelő berendezések hossza hővisszanyerési és egyéb opcionális funkciók hozzáadása esetén:

Légcsatorna tartozékokKompakt álló kivitelű légkezelő egységek

Az álló kivitelű légkezelő berenezéseknek 8 mérettípusa van 840 m3/h és 16.500 m3/h légszállítási tartomány között.

A kompakt álló kivitelű légkezelő berendezések méretsora.


Légszállítási tartomány - kiegészítő funkciók alkalmazása esetén a minimális légszállítás emelése válhat szükségessé
Magasság  - az alapkeret magassági mérete 90 mm

 

A kompakt (központi) blokk többek között a következőket tartalmazza:

 • Magas hatékonyságú forgódob IE4+ EC motoros hajtással,

 • Energiatakarékos és csendes légoldali ventilátor hajtás IE4+ EC motorokkal,

 • Magas nedvszívó képességgel rendelkező Mini-Pleat légszűrők EU7 osztállyal a befúvó és EU5 osztállyal az elszívó oldalon,

 • Beépített, fejlett vezérlés teszi lehetővé az egység felügyeletét, védelmét és teljesítményének optimalizálását.


Az alapegységek hosszaTovábbi (hozzáadható) elemek hossza

Egyedülálló tulajdonságokkal bíró kompakt légkezelő berendezésekről van szó. A függeszthető berendezések kétségkívül legnagyobb előnye, hogy a gyártás utolsó szakaszában az egység összes üzemi paraméterét beállítják és tesztelik, ezáltal egyből képessé téve a telepítés utáni azonnali üzemre. Mind a motor-, mind az automatika működési paraméterei előre konfigurálva, az egész légkezelő rendszer pedig tesztelve van már az ügyfélhez történő szállítás előtt.

Egyelőre a VVS010s és a VVS015s berendezések elérhetők, a többi említett függeszthető és állú kivitelű kompakt légkezelő méret várhatóan 2018 második felétől áll majd rendelkezésre.

eShop Ask&Buy Service Hírek Newsletter Facebook YouTube LinkedIn